duminică, 1 martie 2009

Arhitectul roman Catalin Dragomir va realiza proiectul de arhitectura si rezistenta al celui mai inalt turn din lume, Greenwich Meridian Tower. Asezat pe malul Tamisei, pe axa meridianului zero, turnul va fi cel mai inalt si mai sofisticat turn din lume, cu o inaltime de circa 1.600 metri si o suprafata ocupabila de peste doua milioane de metri patrati.

Proiectul arhitectului roman, conceput initial pornind de la un sistem simplu oferit de natura - bambusul - aplica tehnologii cunoscute in ingineria aeronautica si spatiala, fiind capabil sa reziste unor forte ale vantului de peste 600-700 kilometri pe ora si cutremurelor de 8 grade pe scara Richter.

Se preconizeaza ca data incheierii lucrarilor de constructie a turnului sa fie 2012, anul in care Marea Britanie va gazdui Jocurile Olimpice.

La cei 1.600 metri, Greenwich Meridian Tower va fi cea mai inalta si mai impresionanta constructie din lume, iar valoarea sa a fost estimata la aproximativ 2,8 miliarde de lire sterline. Suma este mica daca se ia in calcul faptul ca turnul din vecinatate, Canary Wharf, de sapte ori mai mic in inaltime si de aproape 10 ori mai mic ca suprafata, are o valoare neta pe piata de aproape 10 miliarde lire sterline.

Catalin Dragomir a absolvit in 1990 Facultatea de Arhitectura din cadrul Institutului de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" din Bucuresti, in perioada 1990-1994 a studiat la The Bartlett School of Architecture, iar pana in 1995 si-a facut stagiatura pe langa nume mari din arhitectura mondiala.

In perioada 1995-1996 a detinut functia de Senior Designer al Llewelyn&Davies, iar in intervalul 1996-2004 a fost Director Asociat al Llewelyn&Davies.


Dupa 2004 si-a infiintat propria companie, Methamorphic Ltd. Este arhitect diplomat RIBA Part II (echivalent cu membru OAR) si membru al Asociatiei de Ilustratori si al Societatii de Ilustratori.

In cei 16 ani de activitate profesionala, Catalin Dragomir a dobandit un portofoliu impresionant, ce contine mai multe proiecte internationale, printre care aeroporturile Shenzen, Bei Ha, Jinan Jigbei din China, Clinica Cumberland si alte cateva spitale din Marea Britanie, Cladirea EPA a Oxford University din Marea Britanie, Institutul pentru Diabet din Cambridge, Universitatea din Singapore, London Stock Exchange, Beirut Hilton etc.

Arhitectul este divortat, are doua fiice, si, potrivit propriilor declaratii, singura pasiune pe care i-o permite timpul este arhitectura.

Printre proiectele viitoare ale arhitectului se numara un alt impunator turn de birouri, administrative de data aceasta, al carui beneficiar este Primaria din Seul, Coreea. Proiectul a fost prezentat primarului, a fost agreat in totalitate si se asteapta semnalul pentru demararea lucrarilor de detaliu.

www.catalindragomir.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu